Vorige week was ik in New York en bezocht ik een aantal grote radiostations. Ik was er samen met radiovriend en collega Philipjan de Winter, producer van de Frank en Vrijdagshow op Radio538. 2 jaar geleden deden we dat ook al eens in Londen. Waar we in Europa nog altijd een sterke publieke omroep hebben is dat in de VS niet voor te stellen. De publieke radiostations zijn daar marginaal en nauwelijks gefinancierd. In een stad als New York zijn de commerciële radiopartijen dus leading. Onze eerste afspraak hadden wij bij CBS Radio, de radiotak van een van de oudste omroepen van de VS. Opgericht in 1927. We worden er hartelijk ontvangen door Lee Harris, hij is al 21 jaar de newsanchor van de ochtendshow op nieuwszender 1010WINS. Lee is 58 en al vanaf z'n 13de bezig met radiomaken. Zijn ochtendshow bereikt wekelijks 2 miljoen luisteraars op AM, ja ja AM.
Philipjan en ik merkte dat het radiostation veel aanstaat in taxi's in New York. Het concept is al jaren hetzelfde en de slogan is: " you give us 22 minutes and we’ll give you the world”. Zoiets als “de wereld in een halfuur”, de slogan van Veronica Nieuwsradio in de jaren 90. Met iedere 4 minuten het weer door een weerman/vrouw en iedere 4 minuten een verkeersupdate vanuit het verkeerscentrum. Om 15 over het heel en 15 minuten voor het heel brengen ze het laatste sportnieuws. Tot slot is er businessnieuws, om 4 minuten voor en 4 minuten na het hele uur. 1010 Wins is 24/7 live. Het bijzondere aan dit alles is dat de anchors hun radioshow zelf schuiven. Iets wat wij in Nederland niet kennen. Daar ik op dit moment in opdracht van de NPO een zelfschuifcursus mag geven aan de nachttalenten van Radio 1 is dit heel fris om te mogen aanzien in New York. Als alles klaar staat en de teksten goed ' bekken' voor radio dan zou dit ook makkelijk bij ons kunnen in de ochtendshows op nieuwszenders. Hoe vaardig Tom van t Hek van BNR op technisch gebied is weet ik niet maar Jurgen van den Berg van NPO Radio 1 zou dit volgens mij met zijn ogen dicht moeten kunnen. Een goede voorbereiding is alles en lee is dan ook iedere werkdag al heel vroeg op de redactie. Zijn show begint om 6 uur maar hij is er dus al om 4 uur om alle presentatieteksten zelf te schrijven. Het mooie is dat hij het daardoor losjes brengt want hij leest bewust niet voor. Want zo zegt hij, de luisteraar wil in 2016 toch echt een persoonlijke manier van presenteren horen. Lee heeft trouwens een typisch Amerikaanse nieuwsstem, zwaar, donker en gezaghebbend. Voor de bedjes, quotes en repo's heeft hij een handig buttonboard waarbij hij bijvoorbeeld na iedere headline een nieuwe newsbed instart. Dat doet hij strak en met de juiste timing.
Na afloop van zijn dinsdagmorgenshow geeft hij ons een rondleiding op de redactie en daarna ook door het hele radiogebouw van CBS, 2 verdiepingen maar liefst. Onvergetelijk is zijn sarcastische manier van duiden: " er werken hier nooit meer dan 6 mensen tegelijk op de redactie want wij zijn natuurlijk geen NOS uit Nederland". Dat werkte op mijn lachspieren want hij is dus kennelijk goed op de hoogte van nieuwsradio in ons land. Wat blijkt, hij is bevriend met iemand van BNR Nieuwsradio en is daar ook weleens op bezoek geweest. Lee is naast anchor ook eigenaar van Harris Media, een bedrijfje dat software voor radio maakt. Hij liet ons zijn nieuwe product zien, de QGoLive-app op z'n Iphone. Hiermee kun je live uitzenden, editen, jingles en quotes zelf instarten enz. De app is ook geschikt voor Android, IPad, PC en MAC. Zeer praktisch bij het maken van repo's op locatie. Lee heeft dit ding laatst zelf gebruikt tijdens een grote storm in New York. Vraag mij niet hoe want de man is zo dun als een rietje maar hij is toen op z'n fiets gestapt en naar een benzinestation gefietst en heeft daar mensen geïnterviewd, opnamen geknipt, gemonteerd en vervolgens zelf live aan elkaar gepraat in de uitzending. Dit is echt top want je kunt nog sneller op het nieuws zitten bij het verslaggeven. Iets wat we in de huidige tijd van nieuwe technische ontwikkelingen en innovaties heel goed kunnen gebruiken bij de de radio. Enfin, waar was ik gebleven? O ja, de rondleiding door het gebouw. Het liet nog heel even op zich wachten want Lee moest nog even snel een paar commercials inspreken. Ook hier is zijn perfectionisme goed te merken want hij kraakt eerst een paar reclameteksten af die niet goed bekken. Op aandringen van de vormgever boert hij het dan toch maar in, hoewel met een paar kleine aanpassingen van de hand van Lee zelf. Even later is hij een heuse gids en lopen wij met hem mee naar een tweede nieuwszender, een sportzender met de eerste professionele Visual radio studio die wij er zien. Verder langs een hitradiostation, een softhitszender, nog een sportzender en tot slot een greatest hits station, namelijk WCBS-FM. Deze laatste zouden we kunnen vergelijken met Radio 10 of Radio Veronica in Nederland. Met in de middag fenomeen Broadway Bill Lee, een zestiger die zijn performing volledig op rijm doet, ja echt waar, prachtig dat dit hier kan in New York. In de ochtend zit niemand minder dan Scott Shannon, een ware radiolegende in de hele wereld. Hij was de eerste die in 1983 met personality radio en sidekicks begon en er als eerste een groot succes van maakte. Hij presenteerde toen Moningzoo bij Z100 en was er tevens programmadirecteur. Van slechts beluisterde radiostation werd Z100 er onder zijn leiding best beluisterd in The Big Apple en dat in niet meer dan 74 dagen!
Dankzij Curry & Van Inkel van Radio Veronica werd deze manier van radio ook in ons land succesvol. Tot slot kwam ik Scott Shannon daar in de gang van WCBS-FM tegen en konden wij hem nog even kort spreken en een hand geven.
Oja en op de foto natuurlijk. Binnenkort episode 2, SeriusXM en Howard Stern.