Radiotrip New York, episode 2: SiriusXM en Howard Stern

IMG_5457

Het is dinsdagmiddag, ijskoud buiten en af en toe valt er wat natte sneeuw in New York. Radiovriend en collega Philipjan en ik lopen tussen de wolkenkrabbers van Midtown Manhattan. Tussen Radiocity Musichall en het grote NBC-gebouw, waarvandaan Jimmy Fallon zijn Talkshow The Toninght Show dagelijks opneemt, staat het 50 verdiepingen tellende gebouw waar SiriusXM in is gevestigd.

geronimo_siriusxm-650IMG_5461

Na een strenge paspoortcontrole bij de beveiliging beneden en een belletje van de vriendelijke receptioniste aan de balie stappen we 1  van de 6 liften in. Deze brengt ons in nog geen 20 seconden naar onze meeting op de 36ste verdieping. We hebben een afspraak met programmadirecteur en disckjockey Geronimo. Het eerste wat we zien is de receptie en een prachtige muur met het logo van SiriusXM erin. Even later worden we hartelijk ontvangen door Geronimo en lopen we de door enorme gangen met aan de rechterkant een werkelijk hemels uitzicht op Manhattan. Op zijn kantoor hetzelfde imposante uitzicht. Hij grapt dat hij het nog dagelijks bizar vindt om daar beneden z'n auto te zien staan, als een soort miniatuur.

IMG_5463IMG_5465

Wij voelde ons hier meteen thuis omdat hij Dave Minneboo, programmadirecteur van Radio538 kent en ook onder de indruk van de Talpazender was toen hij vorig jaar in Nederland was. Verder heeft radiocollega Armin van Buuren hier een eigen zondag programmering op 1 van de vele streaming kanalen. Armin is ook hier een wereldster!  Wat is SiriusXM? Nou dat is 1 van de grootste radiogroepen in de wereld. In totaal zijn er 175 streamingzenders waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld een dancezender, een dokterskanaal, een Eminem-channel en een PearlJam-kanaal Maar de meest succesvolle is Howard101, het ondemandkanaal van radioman Howard Stern, een superster in de radiowereld. Howard maakt al ruim 30 jaar z'n succesvolle ochtendshow en kwam in 2006 naar SiriusXM toe en verliet dus de FM. Bewust want hij wilde als shockjock in volledige vrijheid kunnen werken en performen zonder dat hij adverteerders tegen zich in het harnas zou jagen. SiriusXM is via satellieten te ontvangen in heel Noord-Amerika, er cirkelen er zo'n 6 rond boven dit continent. Dat klinkt voor ons in europa ouderwets he, satteliet? Maar in de VS is 75% van de nieuwe auto's voorzien van sattelietradio. Hoe werkt het? Gewoon abonnee worden van Sirius, inloggen en zelf lekker zappen tussen de in totaal 175 kanalen die er zijn. Je betaalt hier 14,95 dollar voor, laten we zeggen iets meer dan 15 euro per maand. Je zou kunnen zeggen dat Sirius de Netflix van de radio is, hoewel zij er al veel eerder waren dan de grote serie en filmaanbieder. En nou komt het, inmiddels heeft deze radiogroep al meer dan 30 miljoen abonnees! Dit resulteerde in 2015 tot een megaomzet van ruim 500 miljoen dollar. Het zou best eens kunnen dat wij daar in Nederland ook naartoe gaan, het betalen voor series en films is inmiddels ook al aan het inburgeren.Dat kan via DAB maar ik geloof zelf meer in internetradio via wifi in de toekomst. Op dit moment zijn ze bij Google al bezig met het testen van het 5G-netwerk dat , zo zegt men, 10 keer sneller is dan het al best snelle 4G netwerk. Zoiets als SiriusXM heeft geen adverteerders nodig om te overleven want dat draait net als bij Netflix om de inkomsten van abonnees. Het gaat om unieke content waar specifieke doelgroepen mee bereikt kunnen worden. Hiermee zouden  bijvoorbeeld  publieke omroepverenigingen in Nederland in de verre toekomst wel eens overbodig kunnen worden.

Terug naar Howard Stern, hij is heel belangrijk voor dit bedrijf en daarom sloot het onlangs een nieuwe deal voor 5 jaar met ' the king of all media’. Hou je vast, Geronimo vertelde ons dat deze OnAir-personality hier meer dan 100 miljoen dollar voor krijgt. En ze willen hem zo graag houden dat ze ook akkoord zijn gegaan met Howard's wens om alleen op maandag, dinsdag en woensdag live en multimediaal uit te zenden. Reden, hij wil het op z'n 62ste wat rustiger aan doen. Voor de rest alles op herhaling op Howard101. Als je daarbij ook nog weet dat hij maar liefst 50, jaja, 50 medewerkers heeft die aan zijn show meewerken dan is dit op z'n minst een natte droom voor alle personalities in de radiowereld. Wat deze allemaal doen? Het knippen van audio en van video, het monteren van vormgeving, het doen van redactie op gasten, op content enz. Ze werken in ploegendiensten. Ook tijdens ons bezoek zaten er vormgevers in productiestudio's aan de show te werken.

IMG_5468IMG_5469

Wat mij wel opviel bij alle bezoeken in New York is dat radiobedrijven er niet heel erg hun best doen om mooie visual radiostudio's te bouwen. Ze vinden dat zonde van het geld. Ook bij SiriusXM merkten wij dat, hoewel de studio van The Howard Stern Show een uitzondering is en de trend zet daar. Mijn volgende en laatste blog over onze radiotrip in New York gaat over IHeart radiogroup  / Z100 , de hitradiozender die daar onderdeel van is en over radioster Elvis Duran en zijn morningcrew. Lees het binnenkort allemaal hier!

Comments are closed.