Radiocoaching met Armin van Buuren en Nicky Romero

42dbb76040dfa3a9793f526e9a2In de zomermaanden is het wat rustiger vanwege de vakantie van radiomakers. Mooi moment om eens even stil te staan bij de coaching en training van DJ-radioshows.  Zo werd ik door Armin van Buuren gevraagd om zijn radioperforming  van zijn succesvolle ASOT- radioshow door te lichten en 1 op 1 te coachen. Hij wilde graag zijn presentatie verfrissen omdat hij vond dat hij wat stil stond op dit gebied. Tijdens zijn 15-jarige jubileumshow in maart deed ik dan ook een OnAir-coaching in de radiostudio van opdrachtgever Radio538 in Hilversum. Dit is iets wat ik zelf ontwikkeld heb en waarbij ik aanwezig ben tijdens de show. Het is goed om dit soms te doen omdat ik dan ook even zie en voel wat er allemaal in de studio gebeurt en waarom. Geeft soms net iets meer inzicht in keuzes die radiomakers wel of niet maken. Bijzonder was het deze keer wel dat de studio vol stond met grote Armin-fans. Ik zat daarom in een hoekje tussen wat gasten en de bittergarnituur met een koptelefoon op mee te luisteren en aantekeningen te maken op mijn Ipad. Bij deze manier van coachen doe ik normaal gesproken meteen na afloop de evaluatie met de radiomaker ( en soms teams) maar dat lag in dit geval wat lastiger omdat Armin na afloop nog alle tijd neemt om met z'n fans op de foto te gaan. We spraken vanwege zijn overvolle agenda af om de evaluatie bij uitzondering via skype te doen. Na wat mailen en heen en weer appen voegden we de daad bij het woord en zaten we op een late maandagavond zijn verbeterpunten door te nemen. Wat mij opviel is dat hij een ijzersterke mentaliteit heeft en ondanks zijn succes en zijn jarenlange ervaring zo enorm open stond voor verbetering. Dit werkt natuurlijk alleen als er een vertrouwensband is maar die was er al snel toen ik hem op een paar verbeterpunten wees. Let wel, hij doet heel veel in zijn radioshow meer dan goed en dat kan ook niet anders als je in 84 landen te horen bent en wekelijks 37 miljoen luisteraars over de hele wereld bereikt! En dan is ASOT Radio ook nog in zijn geheel op Spotify terug te horen. De verbeterpunten werden bij z'n volgende radioshow een week later al meteen door Armin in de praktijk gebracht en voelden voor hem ook meteen goed, zo liet hij mij erna weten. Dat laatste aspect is misschien wel het belangrijkste na een coaching.

Voor mij zijn coachingssessies dagelijks werk maar zal het nooit voelen als werk. Ik coach dagelijks radiomakers, ervaren en beginnend talent, on air en off-air-talent en bij zowel muziek als nieuwsradio. Mijn benadering is altijd heel persoonlijk en op resultaat gericht. De sessie met Armin was bijzonder omdat mijn uitdaging hier lag bij het updaten van zijn succesvolle manier van radioperforming. Het zijn vaak toch de details die creatief talent uitmuntend maakt ipv gewoon goed. De tijdgeest is hierbij een niet te onderschatten fenomeen. Eigen stijl is hierbij het uitgangspunt want dat is waarom iemand succes heeft, aan de andere kant wil je als succesvolle performer ook niet als ' over the hill' gebrandmerkt worden. Het zijn zaken die ik als coach heel erg in de gaten houd in deze specifieke sessies.

A State Of Trance Radioshow

Eerder al deed ik een sessie met Nicky Romero, die net als Armin,  naast het draaien over de hele wereld,  ook muziekproducer is en host van zijn eigen radioshow. Ook Nick wilde graag eens feedback op zijn radioperfoming. Bij Nick hadden we het geluk dat hij even niet in het buitenland was omdat hij aan zijn nieuwe studioalbum werkte. Het lukte dus om bij Radio 538 af te spreken. We deden een aircheckcoaching en training in 1 van de radiostudio's. Naast de presentatie let ik ook op flow en vorm van de gehele radioshow. protocolcoverNick is net als Armin super gedreven om te verbeteren. Zijn radioshow staat als een huis en hij heeft een volstrekt eigen sound en stijl. Protocol Radio is inmiddels ook in steeds meer landen in de wereld te horen. Na het analyseren van een aantal spreekmomenten (airchecks ) deed ik nog een paar extra oefeningen waarbij Nick achter de microfoon kroop. Na een paar keer oefenen pakte hij de leerstof al meteen op, heel tof als dat gebeurt en vooral leuk om als coach te merken dat iemand boven zichzelf uitstijgt en verrast.  Zowel Armin als Nick hebben een grote passie voor radio en dat merk je aan hoe zij met hun radioshows omgaan.

Ook bijzonder om te merken hoe er in andere delen van de wereld naar wordt geluisterd. Zo was ik onlangs bij 1 van de grootste Amerikaanse radiobedrijven in New York, SiriusXM en sprak de Program Director vol lof over de radioshow van Armin, die ook bij dit station goed beluisterd is. Dit vergeten we wel eens in Nederland maar dat is heel bijzonder. Tot zover voor nu, zal in de toekomst ook nog wat inkijkjes geven in ander coachingswerk. Leve de radio, in alle genres! PierreProtocol Radio

 

Comments are closed.