Radiocoach bestaat 10 jaar!

Radiocoach_versie_donkerblauw

Het was op een regenachtige zaterdagavond in november 2004. Ik dronk  met mijn beste vriend Peter een biertje in de Chocolate Bar in Amsterdam. Op dat moment was ik programmaleider bij radiostation FunX. Maar ik was ook al een paar jaar jong radiotalent aan het coachen. Omdat ik merkte dat ik coachen veel leuker vond dan leiding geven besloot ik in 2005 Radiocoach op te richten en zelfstandig te worden. Ik claimde de naam Radiocoach in Nederland en Belgie en ging de boer op. Naast FunX was Optimaal FM in de Achterhoek mijn eerste serieuze nieuwe opdrachtgever, ik ging daar een paar maanden wekelijks naartoe om talent te coachen. Was een mooie eerste ervaring bij een leuk en professioneel regiostation. Mijn landelijke doorbraak kwam in 2006 toen ik mij aansloot bij de Veronica Radioschool. Had al een tijdje een soortgelijk idee voor een talentenschool maar kreeg dat zelf niet van de grond. In opdracht van de Veronica Radioschool deed ik de coaching van de dj's. Hierna volgde Kink FM. In opdracht van stationmanagers Jantien van Tol en wijlen Arjen Grolleman mocht ik alle dj's en producers van dit geweldige rockstation coachen. Wat een geweldige tijd was dit, broekies als Martijn Biemans (Radio 538) en Mark van der Molen (3FM) deden daar horizontale radioshows in de dagprogrammering.  Na het veel te vroeg heengaan van Arjen Grolleman in 2010, een super getalenteerd en intellectueel radioman die alle jonge Kink-jocks inspireerde met zijn bijzondere en intense manier van radiomaken, viel er een ontiegelijk groot gat en waren alle medewerkers in shock. Ik ook!  Jantien van Tol verloor naast een fijne collega ook haar beste vriend maar steeg in die dagen boven zichzelf uit door keihard in te zetten op een nieuwe programmering met jong radiotalent. De sessies die ik net na de dood van Arjen Grolleman deed met de jocks waren heel zwaar en zo leerzaam. Coaching kreeg hierdoor een andere lading, vooral op mentaal vlak. Samen met Jantien kregen we de jocks weer aan de praat en langzaam kregen we de meeste  op een heel hoog niveau. Ik zie deze periode als een ongekende leerschool voor mijn latere manier van coachen.

Toen Kink FM in 2011 moest stoppen en er bij FunX bezuinigd moest worden was het voor Radiocoach even een lastige periode omdat er 2 vaste opdrachtgevers wegvielen. In die tijd leerde ik ook de ondernemers van Kessels & Smit kennen die via Q-Music radiobaas Iwan Reuvekamp op mijn diensten werden gewezen als radiocoach. Ik ging voor hen bedrijfsradio produceren. Ook nu nog werk ik op regelmatige basis samen met ondernemer Pieter Jan van Wijngaarden. We maken nog altijd podcasts voor K&S. Ook zocht ik contact met Radio538. In september 2011 mocht ik mijn eerste proefsessie doen voor de nr 1 van Nederland. In 2015 is Radio538 nog altijd mijn grootste opdrachtgever, ook bij Slam FM coach ik regelmatig radiotalent. Inmiddels coach ik ook hele teams. Oa:  Bij Igmar (SlamFM, De Avondploeg (Radio538) (Rinkeldekinkel (Radio Veronica) en in het verleden ook Ruuddewild.nl ( Radio538) en Mattie & Wietze (Q-Music)

Voor de NPO coach ik tegenwoordig ook bij NPO Radio4 en NPO Radio1. Workshops en trainingen doe ik sinds 2010 in de Radiocoach-studio op het Mediapark in Hilversum, een eigen vestiging. Ook de plek waar ik samen met Philipjan de Winter Crush Radio, The Talentstation draaiende hield tussen 2013 en 2015. 17 van de in totaal 20 talenten realiseerde uiteindelijk hun droom en werken inmiddels fulltime bij de radio. Heel trots op. Philipjan zelf ontdekte ik bij de V-Academy toen hij dj was op V-Radio. Hij is inmiddels fulltime producer bij Radio538 en produceert bij vele radioshows, oa als invaller bij Evers Staat Op en de Frank en Vrijdagshow. Ook is hij de bedenker van 'Win met de Zin', het succesvolle nieuwe radiospel van Radio 538.

Op 2 april maakte ik met een jong, creatief en talentvol team mijn eerste webinar. Ik heb hier zoveel positieve reacties op mogen ontvangen, zowel in als buiten de professionele radiowereld in Nederland en Belgie. Ik ga dit voortzetten. Innovatie blijft een grote pijler voor mijn werk. Radio moet zich blijven verfrissen en dat is een grote uitdaging voor radiomakers maar ook voor mij als radiocoach. Dat mijn bedrijfsnaam een funcieomschrijving zou worden had ik in mijn stoutste dromen nooit kunnen bedenken, het gebeurde gewoon. Ik vind dit bijzonder en ben er heel trots op. Vandaag vier ik met radiocollega's, opdrachtgevers, vrienden en familie 10 jaar Radiocoach, een spetterend feest in Naarden. Voor de organisatie hiervan huurde ik eventmanager Tjiska Langeland in , eigenaar van Stickyvents, wat is zij goed zeg, dat je het weet!  Op naar de volgende 5 jaar in het mooiste vak van de wereld. Leve de radio! Cheers.

Pierre

Comments are closed.