Ook in 2016 was Radiocoach marktleider in Nederland

42dbb76040dfa3a9793f526e9a2De kerstvakantie is begonnen in Nederland. Goed moment om even terug te kijken op het radiojaar 2016 en vooruit te kijken op 2017. In maart deed ik in opdracht van Armin van Buuren en Radio538 een paar coaching sessies met Armin bij zijn radioshow A State of Trance. Gezien zijn overvolle agenda gingen er een paar maanden mailen en appen aan vooraf om een concrete afspraak in te plannen maar uiteindelijk lukt dit tijdens en na zijn 15-jarige jubileumshow die hij dit keer live presenteerde vanuit de 538-studio. Ik deed een On Air-coaching, iets wat ik zelf ontwikkelde en waarbij ik soms tijdens een show zelf aanwezig ben en op de achtergrond observeer en aantekeningen maak. Op deze manier zie ik wat er op de 'werkvloer' gebeurt en wat een producer doet, of niet. Daarnaast voel je ook meteen het moment van de dag en de sfeer in de radiostudio aan. Armin schuift, presenteert, draait en vermaakt tevens zijn publiek in de radiostudio. Dat is een hoop tegelijk en maakt dat een radioshow levendig is. Een paar dagen later hebben we via Skype de verbeterpunten doorgenomen en merkte ik hoeveel liefde Armin heeft voor radio en dat is geweldig want daarmee inspireert hij ook weer jonge Club- DJ's die dan ook radio willen doen. Armin is een belangrijke ambassadeur voor de radio in het algemeen. Zo sterft radio niet uit en blijf je jonge luisteraars trekken.

Op het gebied van talentcoaching mocht ik dit jaar o.a.  talenten als Jordi Warners en Tom van de Weert (Slam!) Ivo van Breukelen, Bas Menting en Dimitris Kops (Radio538) en beginnend talent Hila Noorzij (Q-Music) coachen en dat is fantastisch om te mogen doen. Er is een nieuwe generatie airpersonalities aan het opstaan die zeer eigen klinken, super goed communiceren met de luisteraar en volgers op social media en vaak ook heel creatief zijn. Dit is zo ontiegelijk belangrijk voor de radio omdat steeds minder jongeren naar de radio luisteren tegenwoordig, uit een recent onderzoek van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) blijkt zelfs dat minder dan 30 % van de 13-19-jarigen nog naar ons mooie medium luistert. De radiobranche moet hier dus echt meer gaan doen aan innovatie en vernieuwing. Wat mijn radiowerk verder zo boeiend maakt is dat ik ook met ervaren radiopersonalities en teams mag werken. Zo werd ik door Petra Grijzen van BNR gevraagd om eens feedback te geven op haar interviews en gesprekken in middagshow Spitsuur. Petra is zo'n enorm gepassioneerde radiomaker en heeft na al die jaren radio en tv nog altijd honger naar verbetering en verdieping. Ik deed met haar een sessie in de studio van Radiocoach in Hilversum. Wat is Petra een topper.

pierre

Verder mocht ik een aantal sessies doen in opdracht van Jeroen van Inkel en Radio Veronica. Aircheckcoachings en evaluaties met de hele crew van ochtendshow Rinkeldekinkel. Jeroen, Martijn (Zuurveen) en Roy (Gijsbertsen) raakten steeds meer op elkaar ingespeeld en zorgden voor een relaxte ochtendsfeer op de radio. Nu Radio Veronica is ondergebracht in de 538 Groep van Talpa is gekozen voor een nieuwe koers van het station met ook een nieuwe ochtendshow en gaat Jeroen in het weekend van 12-16 uur een nieuwe radioshow maken. Het was een groot feest om met radio-icoon en creatief brein Jeroen en zijn talentvolle team te mogen werken.

Dan was er dit jaar nog de afronding van het project dat ik in opdracht van de NPO mocht doen voor NPO Radio1. Deze zomer werd de cursus 'zelfschuiven' door een samenwerkingsverband van Radiocoach en facilitairbedrijf Ericsson succesvol afgerond bij de NOS. Alle nachttalenten van alle omroepen schuiven nu zelf. Dat is voor Radio 1 een revolutie want men was bang voor verlies van inhoudelijkheid in de radioprogramma's. Waar Ericsson- technicus en mede trainer Hans Schelvis alle technische kunde bij bracht was ik er voor het bewaken van de inhoud. De nachten klinken frisser nu alhoewel het voor veel technici het einde van hun loopbaan inhield bij de radio, want deze verandering kwam voort uit bezuinigingen bij de NPO. Het blijven altijd mensen waar je over praat en dat wil ik ook hier niet onvermeld laten. Over het gehele project zelf ben ik zeer tevreden verder, de NPO ook gelukkig.

Verder deed ik nog veel meer sessies met talenten, dit jaar bij Radio538, Q-Music, Slam!, NPO Radio1, Radio Veronica en Dolfijn FM (Curaçao) ook een aantal particuliere opdrachtgevers. En met Rob Stenders deed ik voor Radiotalenten.nl een aantal sessies met lokale radiomakers uit het land. En als cadeau voor de liefhebbers van ons mooie radiovak maakte ik met een klein team van enthousiaste talentvolle mediamakers de gratis Webinar Nieuwsradio, is veel werk om te maken maar met zoveel plezier en passie, dit gaan we ook in 2017 weer doen.

Dit jaar was weer zeer succesvol voor Radiocoach, wederom marktleider radiocoaching in Nederland, ben er zeer dankbaar voor en super trots op. In het nieuwe jaar bestaat Radiocoach 12 jaar en ben nu al bezig met het uitwerken van nieuwe plannPierre Papaen. Stilstand is achteruitgang en daar doe ik al 12 jaar niet aan, innovatie is belangrijk voor Radiocoach en voor de radiowereld. We moeten jonge mensen blijven inspireren en moeten ook open staan voor frisse nieuwe ideeën van jonge multimediatalenten. Inspireren en geïnspireerd worden. Vanaf 2 Januari ben ik weer (radio) actief en staan er alweer sessies gepland in opdracht o.a. van BNR en Radio538. Ik wens je een fijne kerst en een spetterende jaarwisseling toe. Leve de radio!

Pierre Papa

Comments are closed.