het afgelopen jaar

Het was weer een kleurrijk en succesvol jaar voor mijn bedrijf Radiocoach. Werken met radiomakers , jong en minder jong, ervaren of onervaren en achter of voor de schermen is voor mij dagelijks meer dan alleen werk, het is vooral ontiegelijk leuk om mee te bouwen aan iemands ambitie of aan een complete radioshow. Belangrijk credo voor mij als radio en talentcoach is ' Inspireren en geïnspireerd worden'  want verwonderen geeft soms nieuwe inzichten. Wat ik zoal deed in 2018:

Voor mijn vaste en grootste opdrachtgever Talpa Network coach ik sinds begin dit jaar voor 4 mooie radiomerken.

Radio538
De nieuwe weekendshow van Wietze de Jager en zijn sidekick Chris Bergström stond op punt te beginnen en ze deden op eigen initiatief wekelijks Try Outs. Ik deed de evaluaties en merkte meteen de enorme chemie tussen de 2. Daarnaast de ambitie van beiden om iedere week beter te worden en toe te werken naar een originele en leuke entertainmentshow. Wietze en Chris moeten het vooral hebben van hun persoonlijkheid en creativiteit. Vanaf heden maken ze naast za en zo 12:00 -15:00 uur ook de vrijdagavondshow van 18:00 uur - 21:00 uur op Radio538.

Verder dit jaar feedback en brainstormsessies met Barend Van Deelen Finetuning Avondshow 19:00- 22:00 uur. Ivo van Breukelen, Bas Menting (wederom genomineerd voor vakprijs Marconi Award Aanstormend Talent) , Anoul Hendriks , Mart Meijer, Chantal Hutten (inmiddels host van de middagshow 100%NL) en team Daniel Lippens (late night 22:00 - 00:00 uur)

Radio Veronica:

Wilfred Genee, klaarstomen basis muziekradio voor Veronica Inside Middagshow vanaf 7 januari 2019 ma t/m do 16:00 uur - 18:00 uur) Uitdagende klus voor mij als als coach omdat Wilfred vooral een allround mediapresentator is en bekend staat als ongeleid projectiel. Desondanks heb ik alle  ongeschreven radiowetten van muziekradio met hem doorgenomen zodat hij ze desgewenst ook natuurlijk weer kan doorbreken. Verder specifieke dj-technieken met hem geoefend bij het zelfschuiven. Aan zijn enthousiasme en inzet bij het oefenen zal het niet liggen, hij wil er een spraakmakende radioshow van maken samen met Rick Romijn, Niels van Baarle en Celine Huisman.

Giel Beelen , op Giel's verzoek een aantal feedback-sessies gedaan m.b.t. de ochtendshow. Ik vind Giel nog altijd 1 van de allerbeste radiomakers van Nederland. Hij werkt bovendien erg hard en aan inzet en talent geen gebrek. Hoop voor hem en zijn team dat ze in 2019 de gunst van meer luisteraars zullen krijgen.

Lindo Duvall , klankboorden performing

Radio 10:

Silvan Stoet evaluatie en brainstormsessie ochtendshow weekend za en zo 07:00 - 10:00 uur

Lex Gaarthuis en Lex Landeweerd evaluatie (ochtendshow) nu avondshow.

Sky Radio:

Voor het eerst in mijn bijna 15-jarige bestaan van mijn bedrijf Radiocoach een opdracht mogen doen voor Sky. Samen met vormgever en commerciële tekstschrijver Hilco Slik mogen zitten op het opfrissen van promo-teksten van stationvoice Kas van Iersel op de radio. Zowel Kas, Hilco en ook de vormgever kunnen inspireren om de luisteraar iets directer te benaderen en de teksten iets te wijzigen qua opzet.

NPO Radio 2:

Op regelmatige basis evalueren van team De Wild In De Middag in opdracht van Ruud de Wild en KRO-NCRV. Ook een paar dagen meegelopen op de redactievloer en ter plekke kunnen adviseren m.b.t. werkwijze redactie en social media. Ook mocht ik nieuwkomer Thijs Maalderink begeleiden als nieuwe sidekick. Hij is de opvolger van Martijn Bruggeman. In 2019 blijft het team doorontwikkelen want stilstand is achteruitgang. Ruud's radioshow is de best beluisterde middagshow van de Nederlandse radio.

Roadshow Late Night:

In het voorjaar deed ik in opdracht van radiomaker Jan Willem Roodbeen en omroep AVRO-TROS een aantal teamsessies m.b.t. deze late night avondshow op NPO Radio2. Wat we toen nog niet konden vermoeden is dat Jan Willem en een deel van zijn team de ochtendshow zou gaan maken.

BNR Nieuwsradio:

Al een aantal jaar doe ik met veel plezier sessies met airpersonalities van BNR. Dit jaar o.a. met de nieuwe en zeer talentvolle anchor van de middagshow Roos Abelman. Trainen en evalueren op een persoonlijke manier van performen op nieuwsradio

Groot Nieuws Radio:

Bijzonder radiostation met een specifieke doelgroep. Dit onafhankelijke Christelijk radiostation won ooit al de Radio Ring. Bijzonder om een aantal radiomakers te hebben getraind op het persoonlijker performen. Ook heb ik een inspiratieworkshop gedaan m.b.t. het opzetten van originele podcasts. Frisse en zeer talentvolle club radiomensen die met eigen middelen en aanhang echt iets toevoegen aan het radiolandschap.

Verhuur radiostudio en opnamen podcasts.

In 2018 is het aantal podcasts dat wordt opgenomen in de Radiocoach-studio verdrievoudigd. Iedereen die een studioruimte zoekt met de beste technische faciliteiten en met een ruime mogelijkheid voor het ontvangen van podgasten in het hart van het Mediapark in Hilversum is bij Radiocoach aan het juiste adres. Ook ex Powned-verslaggever en NPO Radio1 radiomaker Jan Roos neemt hier nu wekelijks zijn kleurrijke podcast Echte Jan op. Hij ontvangt wekelijks kleurrijke gasten uit de wereld van de journalistiek, media en de politiek. Een feest om dit te mogen opnemen.

De online webshop:

Ook dit jaar waren er weer lokale en regionale radiomakers die coaching sessies bestelden. Vooral het basispakket was in trek. Het is leuk om deze service erbij te hebben naast alle (vaste) opdrachten die ik voor landelijke radiostations mag doen. Ook in 2019 blijft deze mogelijkheid er voor iedereen die behoefte heeft om zijn performing, productie of radioteam scherp te houden of verder door te ontwikkelen. Dit jaar was er overigens 1 radiomaker die eruit sprong en dat was de ex Q-Music-sidekick en producer Patricia van Liempt! Die besloot zelf te investeren in een aantal 'bijspijker'- sessies en had maar 1 doel en dat is weer dagelijks radiomaken. Waar een wil is , is een weg en vooral door haar eigen inzet en doorzettingsvermogen is ze terug op de Nederlandse radio en nu als sidekick van Barry Paf in de nieuwe ochtendshow van 100%NL. Dat is zeer verdiend.

The Radio Project!

In augustus begon ik met Radiocoach aan een uniek mediaproject voor jongeren. Hierbij werk ik samen met YPCA De Radiofabriek. Ons doel was om te ontdekken of jongeren ook in 2025 nog radio zullen luisteren. Na maanden van voorbereiding organiseerden we op 25 augustus een talentendag. Uit 90 inzendingen selecteerden Ruud de Wild, Giel Beelen en ik als juryvoorzitter 5 jonge multimediatalenten, Mees Nijland, Marnix Westerhuis, Kyra Kay van de Watering, Daan Prins en Mellanie Poorter. De afloop was niet te voorspellen want bouwen aan radio van de toekomst met slechts een blanco A4’tje is echt heel moeilijk. Daarbij moest het in een tijdsbestek van 4 maanden. Ben dan ook behoorlijk trots dat het onze talenten gelukt is want vanaf 1 januari 2019 lanceren we ZTACK, een multimediaplatform voor jongeren tussen de 13 en 2o jaar met de nadruk op audio. Op 20 december stond er een achtergrondartikel over ons kindje ZTACK in De Volkskrant. Zie hieronder:

 https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/nieuw-radiotalent-van-ztack-wil-vooral-jonge-luisteraars-aan-zich-binden~b9e1efca/

Nieuwe studioruimte Radiocoach.

Vanaf 1 november zetelt Radiocoach onder 1 dak met YPCA De Radiofabriek. Radiocoach blijft eigenaar van de Radiocoach-studio die nu verhuisd is naar de ruime en mooie ruimte op de begane grond van het Mediacentrum op het Mediapark. Prachtige locatie en inspirerend om op dezelfde vloer gehuisvest te zijn met een online radiobedrijf dat al 10 jaar pioniert met online audio en radio. Op deze manier versterken de bedrijven Radiocoach en YPCA De Radiofabriek elkaar met eigen expertises onder 1 dak. Daarnaast zijn er nu met 2 radiostudio's meer mogelijkheden voor beide partijen.

Verder werd ik gevraagd als jurylid van de allereerste Online Radio Awards, samen met o.a. Podcast uitvinder Adam Curry en medeoprichter van Radio538 Erik de Zwart.

Verder ben ik trots met de doorstroom van het Britse radiotalent Sophie Wright. Vorig jaar een aantal keer mogen coachen en vanaf afgelopen zomer presenteert zij de late avondshow op het nieuwe landelijke radiostation Hits Radio. Nog altijd adviseer ik haar op afstand. In 2019 waarschijnlijk weer face to face.

Tot slot:

Op naar een spannend nieuw radiojaar. In januari neem ik met Herbert Codée weer een verse editie op van De Radio Podcast. We beginnen 2019 met een special over de Amerikaanse radio. Geweldig om te mogen doen en Herbert's podcast is na 2 jaar inmiddels een begrip in radioland en door duizenden beluisterd. Geweldig om met Herbert samen te werken vanuit de Radiocoach-studio met mijn eigen opinierubriek.

Ik bedank iedereen waar ik mee werkte dit jaar voor het vertrouwen en zie uit naar nieuwe samenwerkingen in het nieuwe jaar. Ik wens je een gezond, gelukkig en succesvol 2019 toe, wat je ook doet en waar het ook is dat maakt niet uit. Maak het verschil en wees origineel is mijn advies. En heb je hierbij inspiratie of hulp nodig dan weet je me te vinden.

Pierre

Comments are closed.