Halverwege 2017, Radiocoach draait op volle toeren.

Het eerste half jaar van 2017 ligt achter ons en dat leek mij een goed moment om eens met je te delen wat ik zoal heb uitgespookt in Radioland. De zomer is begonnen en dus kijk ik alvast weer vooruit naar de laatste 2 kwartalen van dit jaar. Genoeg in de planning weer en ook een paar open eindjes, zoals vaker met creatieve plannetjes in de dop. Stilzitten en achterover leunen zitten niet in mijn DNA en kan ik mij als ondernemer in de snel innoverende media ook niet permitteren trouwens.

Los hiervan heb ik een aantal vaste opdrachtgevers. De grootste is Talpa Radio. Bij Radio 538 coach en begeleid ik binnenkort alweer 6 jaar. Zo coach ik op dit moment o.a. grote on air talenten als Ivo van Breukelen, Barend van Deelen en begeleid ik nachtjock Bas Menting. Ik noem specifiek deze namen omdat dit mede de talenten zijn die de toon en sfeer van 538 in de toekomst gaan bepalen. Wat ik merk is dat dit creatieve en eigenzinnige radiomakers zijn die durven om Hitradio + te maken, zoals ik dat noem. Jocks die niet louter standaard doen waar ze voor worden ingehuurd en braaf binnen de lijntjes blijven. Ze durven te innoveren en anders te zijn, de een met wat hij zegt, de ander met wat hij creëert en de derde met technische vaardigheden.

Samen met Jantien van Tol en Martijn Zuurveen van het nieuwe opleidingstraject Talpa Radio Campus ook een paar honderd demo’s van beginnend talent uit het land mogen beluisteren en selecteren voor de talentendag van Talpa Radio. Erg leuk om te mogen doen, scouten is en blijft fascinerend en is een vak opzich. Hoewel je in de persoonlijke gesprekken met iemand die een demo in elkaar geknutseld heeft meer over discipline en mentaliteit komt te weten, maar dat terzijde.

Voor QMusic mocht ik een aantal sessies met multimediatalent Hila Noorzai doen. Hila is nieuw in radioland en is een oorspronkelijke en frisse airpersonality. We trainden op basisvaardigheden van performing  op hitradio en op storytelling. Inmiddels heeft zij haar eerste vaste contract in haar radiocarrière mogen ondertekenen bij QMusic.

 

In de afgelopen maanden werd ik ook ingehuurd door KRO-NCRV voor coaching en evaluaties van het volledige team van Ruud De Wild op NPO Radio2.  Zijn middagshow De Wild In De Middag begon in januari en is in een half jaar tijd enorm gegroeid. Niet alleen in aantallen luisteraars (+ 2 % maar liefst) maar ook inhoudelijk en in sfeer en toon. Ik ben trots dat ik hieraan een steentje mag bijdragen. Ruud is 1 van onze grootste persoonlijkheden op de Nederlandse radio en zijn jonge team is zeer talentvol en gedreven. Na de zomer staat een volgende sessie in de planning en bouwen we verder.

Nog meer drivetimeshows mocht ik coachen. In opdracht van 100% NL deed ik sessies met De Ochtendshow met Lars en met De Middagshow met Koen. Dit is een race opzich want bij 100%NL hebben ze ‘spreektijdbeperkingen’. Dat is omdat onze overheid dit kavel ooit een aantal beperkingen oplegde, ook in de muziek. Ook Slam! en Radio Veronica hebben zo’n beperking. Krankzinnig dat dit nog altijd is, hoe bedoelt u ‘vrije radiomarkt’? However, als je maar 5 minuten per uur mag praten in een drivetimeshow dan moet je als maker nog creatiever en effectiever met je content omgaan. Dat doen ze daar en daar kon ik ze in een aantal evaluaties ook bij adviseren en stimuleren. Bij drivetimeshows zijn ook sidekicks en Co-Hosts belangrijk en dat maakt het voor mij altijd een feest om te mogen bijdragen aan het verder uitbouwen aan geloofwaardige characters op zender.

 

In opdracht van BNR Nieuwsradio deed ik 1 op 1 sessies met anchor Jan Postma. Hij presenteert o.a. het Buitenlandprogramma Boekestijn en van Wijk. Deze sessies vonden plaats bij Radiocoach in Hilversum en hadden als doel om nog meer op een persoonlijke manier te presenteren en om het voeren van gesprekken inhoudelijk nog scherper uit te voeren. Jan is daarnaast een intelligente en prettige persoon om mee te mogen werken. De sfeer bij deze sessies is minstens zo belangrijk als de coaching zelf.

Verder deed ik in opdracht van een aantal onbekende en bekende talenten sessies in de Radiocoach-studio en via skype. Sinds de lancering van de nieuwe site van Radiocoach, in april, neemt ook het aantal bestellingen via de splinternieuwe webshop toe. Deze webshop is er gekomen omdat ik het leuk vind om ruimte te maken voor extra particuliere sessies met talenten die zelf willen investeren in hun vaardigheden en mogelijkheden. Talenten van o.a. lokale en regionale stations maar ook van buitenlandse radiostations. Enthousiast ben ik over het begeleidingstraject van  het 18 jarige talent Joris Klokkers.  Hij investeerde zelf in een intensief begeleidingstraject van 3 maanden waarin hij snel naar een hoger niveau kon klimmen en kon ontdekken waar hij goed of minder goed in is. De slagroom op de taart is de demo die hij bij Radiocoach mocht opnemen. Ben ervan overtuigd dat we in de toekomst veel van hem gaan horen in radioland.

Trots ben ik ook op mijn eerste sessies met een Britse airpersonality van Key 103, onderdeel van 1 van de grootste radiogroepen van de UK. Het is geweldig om met een talentvolle jock als Sophie Wright te mogen werken. Na afloop bleek dat ik haar heb kunnen raken en inspireren en dat ze de sessies als zeer leerzaam en prettig had ervaren. Mijn debuut in het Britse radiolandschap lijkt zeer geslaagd, smaakt naar meer want de Britse radio vind ik met al zijn kleurrijke personalities al sinds mijn jeugd geweldig.

Tot slot kiezen steeds meer makers voor Radiocoach voor het opnemen van hun podcast. Goede keuze natuurlijk want in de radiostudio van Radiocoach op het Hilversumse mediapark kun je op een comfortabele manier podgasten uitnodigen en klinkt je podcast kwalitatief hoogwaardig. Je podcast heeft door onze radiocompressie de perfecte sound van radio. Bovendien laden we audiofragmenten en jingles in via onze Omniplayer, de audiosoftware waar ook alle grote radiostations mee werken in Nederland. Zo worden De Radiopodcast van Herbert Codée en Station Media van Heiko de Bleeker en Ludo de Boo al maandelijks bij ons opgenomen. Ik ben er trots op dat deze nu ook te downloaden zijn via de splinternieuwe app van BNR Nieuwsradio. Sinds kort heeft deze nieuwszender het allereerste Expert Podcast Platform van Nederland gelanceerd met alleen maar podcasts van experts.

De Radiopodcast   Station Media

Als je ook je podcast bij Radiocoach wilt opnemen neem dan contact met mij op, drinken we een kop koffie en vertel ik je wat de mogelijkheden zijn.  Tot zover voor nu, ik wens je een fijne zomervakantie toe.

Pierre

Comments are closed.