Investeren in talent

 

 

 

 

Sinds 2003 train en begeleid ik jong radiotalent, vanaf 2005 doe ik dat vanuit Radiocoach en voor verschillende radiostations. Ik heb de behoefte aan coaching en begeleiding zien groeien in de loop der jaren. Los van mij heeft dit te maken met de enorme groei die de Nederlandse radiowereld heeft doorgemaakt. Er zijn veel meer radiostations bijgekomen, luistercijfers en marktaandelen zijn belangrijk geworden en dus moet jong talent sneller op een topniveau kunnen presteren. Wat vaak bewust of onbewust over het hoofd wordt gezien is wat dat mentaal veroorzaakt bij jonge radiomakers. Als je bij een lokale omroep zit of een eigen internetstation hebt en vanuit je slaapkamer speels en vanuit alle vrijheid radio maakt, wat ik zelf een prima begin vind, dan is de stap naar de professionele radiobranche een hele grote. Ik heb dat zelf in 1992 ook meegemaakt, toen ik van de lokale omroep de overstap mocht maken naar de landelijke radio. Ik mocht toen ineens een horizontaal nachtprogramma maken op Radio 3 en de legendarische Frits Spits werd mijn baas. Ik dacht dat ik droomde en al slaapwandelend onderging ik mijn debuut op de landelijke radio. Toenmalig Avondspits producer Tom Blomberg had mij ontdekt en mijn demo aan Frits Spits en toenmalig zendercoördinator Paul van der Lugt laten horen en die waren enthousiast genoeg om mij een plek te gunnen in de nacht, in NOS-zendtijd van 2 tot 4 uur. Opleiding en coaching bestonden toen niet of nauwelijks in Hilversum en als jong talent kreeg je contracten van 3 maanden, onzekerheid hoorde erbij en dat werd je bij binnenkomst al meteen verteld.
Gelukkig is er sindsdien wel wat veranderd en mogen talenten zich over het algemeen in een tijdsbestek van een jaar bewijzen, of niet. Dat is zeker winst maar niet als je op een eiland zit uit te zenden, zoals 1 of 2 keer in de week in de nacht of op een intern internetstation van een groot radiobedrijf en je verder aan je lot wordt overgelaten en de meeste grote radiojocks van dat station jou als talent niet eens herkennen als ze je tegenkomen in de gang. Gun je jongste talenten een warme broedplaats en laat ze naast een radioshow ook verantwoordelijk zijn voor een andere radiotaak, bijvoorbeeld de muziekplanning, het bijhouden van social media of voor de productie van andere radioshows. Op deze manier doen talenten extra ervaring op en voelen ze zich meer verantwoordelijk, is ook goed voor hun verdere loopbaan. Ik ben als radiocoach vanaf het begin in 2005 betrokken geweest bij De Veronica Radioschool, een initiatief van de Vereniging Veronica. Naast de opleiding was er ook een internetstation (V-Radio) waarop de talenten konden rijpen. Ik werd ingehuurd als radiocoach en heb daar mijn skills als coach ook verder kunnen ontplooien. Te meer omdat daar zeer talentvolle en eigenzinnige dj's zaten die eigen en uiteenlopende ideeën hadden over hoe je radio maakt. Ik stemde hun coaching zoveel mogelijk af op hun ideeën maar vooral ook op wat er qua talent in hun vermogen lag. Ze mochten alles uitproberen als talent maar als sommige onderdelen van het vak blijvend niet uit de verf kwamen dan wees ik hen daarop en gingen we aan de slag met waar ze wel aanleg voor hadden. Voorwaarde was dan wel dat ze daar dan ook ontiegelijk goed in zouden worden en niet een beetje. In 2009 ging de Radioschool op in het multimediale intituut V-Academy en heb ik in het laatste jaar van het bestaan ook nog de coaching gedaan van dj's en producers. In januari 2012 werd door eigenaar V-Ventures de stekker uit deze opleiding getrokken, iets eerder gebeurde dat ook al met radiozender Kink FM, waar ik overigens ook een aantal grote radiotalenten heb mogen coachen. Onvoorstelbaar omdat er veel mediatalent uit was voortgekomen.

logocrushradio

Maar zoiets kost geld en zorgt niet voor winstmarges en dus is zo'n kostenpost ten tijden van een economische crisis niet wenselijk voor een investeerder. In januari 2013 begon ik samen met oud V-Academy-student Philipjan de Winter dan zelf maar een nieuwe radioschool, Crush Radio The Talentstation, als onderdeel van VOF Crush Talents. Hier hebben wij extra vernieuwing toegepast en talenten meer verantwoordelijkheden gegeven, meer dan men die bij de Veronica Radioschool/ V-Academy gaf. Het werkte, met stages, coaching masterclasses stroomde talenten vervolgens sneller door dan wij hadden kunnen dromen. Naar Radio 538 (medeoprichter Philipjan kwam daar via Crush-stage binnen en werkt hier nu als fulltime producer), Slam!FM, Radio10, 3FM, Radio6, Radio1, 100%NL en FunX. Helaas zien wij ons, nu 2 jaar verder, ook genoodzaakt om ermee te stoppen, het kost geld maar het levert geen rendement. Doodzonde maar ik ben ook ondernemer genoeg om te beseffen dat dit platform naar een hoger plan zou moeten om nog professioneler te worden. We hebben er dan ook alles aan gedaan om een grote investeerder te vinden voor Crush, vooral in de radiowereld. Ondanks waardering en respect voor ons talentenplatform is het uiteindelijk niet gelukt om 1 van deze partijen over de streep te trekken en het avontuur aan te gaan. Gezien de vele positieve en teleurgestelde reacties die wij mochten ontvangen uit de radiowereld maar ook van jonge radiomakers uit het hele land, mag ik constateren dat er nog altijd veel behoefte bestaat aan een onafhankelijk talentenplatform, als professioneel en veilig opstapje naar een professionele radiobaan.
En met alle respect, maar een orgaan als de OLON, de organisatie van lokale omroepen in Nederland, werkt alleen samen met 3FM en dat is echt te beperkt. Bizar dat de OLON nog nooit de moeite heeft genomen om contact met ons op te nemen, in de ogen van deze ambtenaren in pak is Crush waarschijnlijk commercieel en onbetrouwbaar. Maar toegegeven, ik ben geen fan van deze zogenaamde belangenbehartigers van lokale omroepen. Ik zat van de zomer een keer te lunchen op een terras op het Mediapark en zag toen een groepje OLON-ers staan, strak in pak en pretentieus pratend over radio, bah, not my cup of thee. Whatever, op 12 januari 2015, precies 2 jaar nadat Erik de Zwart onze ‘Talentstation’ officieel openende in het Radiocoach-pand, maken alle talenten van Crush een feestelijke afscheidsshow. Ze produceren dat zelf en zijn daar nu al druk mee, ik heb er het volste vertrouwen in dat we er dan ook met een knal uitgaan. En wat betreft begeleiding en coaching van jong radiotalent, ik ben hier nog lang niet klaar mee! U hoort...

Pierre Papa

Comments are closed.